Draževina

 

POSETITE NAŠ SAJT POSVEĆEN DRAŽEVINI >>>

U okviru Lješanske nahije, na zapadnoj strani idući od Podgorice ka Cetinju, nalazi se selo Draževina. Pruža se od Lješkopolja na istoku do Carevog laza na zapadu, poznatog kroz istoriju po mnogim bitkama. Na tom području i obližnjim Krusima, uspješno se branila crnogorska prijestonica. Njene granice čini rijeka Sitnica na jednoj i jezero Malo blato na drugoj strani.

Selo Draževina ili Draž-vina je smješteno ispod samog brda Busovnik. Dolazak u samo mjesto je moguć iz dva pravca: idući od Podgorice ka Cetinju, nalazi se na 12-om kilometru, pri čemu se prolazi kroz selo Kruse, a idući iz pravca Cetinja ka Podgorici, skreće se sa magistralnog puta kod mjesta Carev laz i nalazi se na 8-mom kilometru.

Na 5. km od Podgorice na izlazu se nalazi  smjerokaz koji pokazuje gdje se nalazi vinski podrum Burzanović. Ukoliko dolazite iz pravca Cetinja, kod Carevog laza takođe je postavljen smjerokaz prema vinariji Burzanović. 

Poznata je po blagoj klimi i pitomoj prirodi. Iz tih krajeva potiču čuvena lješanska rakija, vino i duvan. Takođe tu uspijevaju smokve, nar, drenjine od kojih se prave sokovi, džemovi, voćni kokteli i razne poslastice.

Na putu do sela prolazi se kroz mjesto Carev laz. Poznato je po čuvenoj bici koja se tu odigrala 28. 07. 1712. godine, a u kojoj je lješnjane predvodio knjaz Milo. U njoj su Crnogorci izvojevali značajnu pobjedu. Poginulo je mnogo turskih carevih vojnika, oko 6000 čija su tijela podsjećala na lazinu (posječenu šumu), po čemu je samo mjesto dobilo današnji naziv.

Nedaleko od njega je smješteno selo Krusi, takođe poznato po čuvenoj bici koju je Sveti Petar Cetinjski vodio protiv Turaka.   Ona se odigrala 22. 09. 1796. godine i u njoj je poginuo Mahmut-paša Bušatlija. Čuvena je i Radunova kula (u Progonovićima), koju je Petar II Petrović Njegoš, vladika i književnik (1813-1851) divno opjevao u „Gorskom vijencu“ (1846.god). U selu Releza, rođena je Blažena Ozana Kotorska.

Selo Draževina karakterišu stare kuće sa voltovima i podrumima, kao i veliko gumno koje je poznato po tome što su se na njemu tokom II svjetskog rata okupljali borci da brane Pljevlja. Tu se nalazi i košćela, stara preko 300 godina.

U samoj Draževini se nalazi jedan od značajnijih kulturno-istorijskih spomenika, kula bana Milonjića u kojoj je on živio kao i sjenokosi na kojima se nalazila njegova koliba. Petar II Petrović Njegoš, vladika i književnik (1813-1851) ih je opisao u svom djelu „Gorski vijenac“ (1846.god). Sem njega tu se nalazi i jedna od najstarijih crkava u Crnoj Gori, crkva Svete Gospojine u kojoj je Sveti Petar Cetinjski pričestio crnogorsku vojsku pred bitku na Krusima.